Omleta s šitakami in porom

Omleta s šitakami in porom

Feb 12, 2024

Sestavine

ZELENJAVA: ZAČIMBE: OSTALO:

1/4 skodelice pora

60-70g gob šitak

2 jajci

zeliščna sol (ščepec)

 

poper (po okusu)

1/2 avokada

2x pirin toast

1 žlica majoneze (navadne ali veganske)

1 žlica olivnega olja

 

Šitake so res čudovite gobe in so izvrstega okusa. Ker so zdravilne gobe, jih jejte čim bolj pogosto. Dobro delujejo proti aterosklerozi in varujejo žile ter vsebujejo veliko biološko aktivnega železa. Zaradi kombinacij vitaminov B in D ter mineralov selena in cinka so nepogrešljiva hrana za bolnike s slabo delujočo ščitnico in primorejo k močnjšemi imunskemu sistemu. Šitake vsebujejo tudi lentinan, ki naj bi pomagal pri različnih novotvorbah. Poleg tega imajo šitake tudi veliko bakra, holina, niacina, folata, prehranskih vlaknin, beljakovin in vitamina C.

Priprava omlete s šitakami

  1. Operemo, posušimo in narežemo por in šitake.
  2. Na žlici olivnega olja popražimo por in gobe (3-4min) ter dodamo zeliščno sol, da šitake izgubijo vodo.
  3. V posodi umešammo 2 jajci in vlijemo v ponev.
  4. Na manjši temperaturi pustimo še nekaj minut (lahko tudi pokrijemo s pokrovko), da se omleta počasi speče.
  5. Popečemo dva toasta, namažemo z majonezo ter na vsakega razporedimo 1/4 avokada.

Čas priprave: 10min

Število porcij: 1

Več člankov