Košarica
0,00
Košarica
0,00
Blog

Zanimivosti toskanskega oljčnega olja in najin obisk proizvodnje

V tem prispevku bi z vami rada delila nekaj zanimivosti (?) iz najinega obiska (november 2021) proizvodnje avtentičnega toskanskega oljčnega olja, ki sva jih izvedela ob ogledu proizvodnje v Grossetu. Ker niso vsa ekstra deviška oljčna olja iz Italije enakega okusa, niti nimajo enakih lastnosti in kakovosti kot oljčno olje EVOO Toscano, sva res vesela, da so v Grossetu ustregli najini želji in nama pokazali pot oljke od pridelovalca, proizvodnje in do steklenice na mizi ?,

✔️ Optimalno podnebje
? zanimivost: mikroklima lahko vpliva na kakovost olja
✔️ v poštev pridejo samo izbrane sorte:  frantoio, leccino, pendolino in moraiolo
✔️ pomembna je zrelost oljk ob času trgatve; da bi zagotovili najboljšo kvaiteto, oljke v Toskani obirajo zelo zgodaj
?zanimivost: iz 100 kg oljk se dobi približno 12-14 l olja. V kolikor pa bi s trgatvijo počakali  še nekaj mesecev, bi bili sadeži večji in izkoristek bi bil večji, vendar bi to pomenilo, da ne bi dosegli želene kvalitete.

✔️ oljke so obrane ročno, vejice in listki so odstranjeni
✔️da bi zagotovili najboljšo svežino in kakovost je zelo pomembno, da so oljke takoj pripeljane v mlin, vsekakor pa v manj kot 24 urah
✔️dovoljena je le mehanska proizvodnja (kakršnikoli kemijski postopki ali segrevanje niso dovoljeni)
✔️vsaka serija se testira v laboratoriju in vsako olje mora opraviti kemijsko analizo. Kakovost oljčnega olja se nato odraža in potrdi z nizko vsebnostjo kislin.
? zanimivost: nizka raven prostih maščobnih kislin je pokazatelj boljšega oljčnega olja. Stopnja kislosti 0,8% je povprečna, 0,6% je dobra in 0,3% velja za najvišjo kakovost. Toskansko olje mora biti vedno pod 0,6%, ponavadi pa je okrog 0,3%.

✔️poleg kemijske analize mora toskansko olje opraviti tudi organoleptični izpit, ki ga opravi uradna komislija za okus (lahko potrdiva, da to ni enostavna naloga ?)

?zanimivost: olje Toscano daje končnemu kupcu popolno sledljivost. OL.MA uporablja unikaten računalniški sistem, ki zagotavlja popolno sledljivost, od proizvodnega območja in oljčnih nasadov do mize, kjer strežejo njihovo olje. Inovativen projekt, ki so ga razvili sami in je nasploh prvi v Italiji, omogoča sledljivost in geografsko poreklo vsakega zaboja oljk, ki gre skozi njihov mlin. Tudi sistemi za shranjevanje so certificirani in računalniško nadzorovani v realnem času.

❗ Kaj pomeni EVOO I.G.P. certificirano oljčno olje Toscano?
To je olje z zaščitenim geografskim poreklom (I.G.P.). Proizvaja se lahko samo iz oljk, pridelanih, predelanih in ustekleničenih v Toskani. Opraviti mora kemijsko analizo (največja dovoljena kislost za oljčno olje iz Toskane je manjša od 0,6 % za klasično italijansko oljčno olje manj kot 1 %) Poleg tega mora toskansko olje opraviti tudi organoleptični izpit.

Zakaj ravno EVOO oljčno olje Toscano?

1.) Pozitivne koristi za zdravje
Oljčno olje je naraven antioksidant. Znanstvene študije potrjujejo, da polifenoli in tokoferoli (vitamin E) dajejo oljčnemu olju pomembno vlogo pri omejevanju procesa staranja celic s svojimi antioksidativnimi sposobnostmi in antiradikalnimi lastnostmi. To pomeni, da večji kot je odstotek antioksidantov, vitamina E, karotenoidov, klorofila in drugih sestavin, večji je njegov pozitiven učinek na naše zdravje. Norma za I.G.P. certificirano olje Toscano zahteva točno določene količine teh snovi, s čimer se zagotavlja, da je olje visoke ekstra deviške kakovosti. Minimalne vrednosti, ki jih določajo normativi, so pri toskanskem olju močno presežene, zato je toskansko olje ne le zelo dobrega okusa, ampak tudi zelo koristno za zdravje in se ga priporoča vsem, tako otrokom, kot odraslim.

  • je lahko prebavljivo in pomaga pri prebavnem procesu;
  • je bogato z oleinsko kislino in odlično za otroke ter je nepogrešljivo za rast;
  • za ljudi, ki se ukvarjajo s športom, je oljčno olje odličen vir lahko prebavljive energije;
  • za starejše oljčno olje pomaga omejiti izgubo kalcija v kosteh in je bogato z rastlinskimi nenasičenimi maščobami, ki našemu telesu dajejo energijsko zdrava hranila.
  • poleg zdravilnih lastnosti, ekstra deviško oljčno olja daje naši hrani čudovit okus.

2.) Čudovit okus (saden, grenak, oster; z vonjem po zelenih olivah in artičokah)
3.) Preverjena kakovost 
4.) Popolna sledljivost

 

V kolikor vas o tem zelenem zlatu zanima še kaj več, si lahko bolj podrobno preberete v članku na tej povezavi, pogledate Instagram story ali pa nas kar vprašate v trgovini ?.

Do naslednjič, Dolores in Aljaž