Košarica
0,00
Košarica
0,00

Vse, kar morate vedeti o oljčnem olju

Toskana je regija v Italiji, ki slovi po visokokakovostnem olivnem oziroma oljčnem olju. Tekoče zlato, kot ga upravičeno imenujejo, je priljubljeno za pripravo jedi po vsem svetu, poleg edinstvenega okusa pa ima tudi številne pozitivne učinke na zdravje. V Dobri misli smo obiskali Toskano in iz prve roke spoznali postopke tradicionalne pridelave in stiskanja, najboljše izdelke pa smo prinesli domov in jih dodali v našo ponudbo.

V nadaljevanju vas vabimo, da se z nami podate na spoznavanje pravega toskanskega oljčnega olja: njegove zgodovine, proizvodnje in lastnosti, izvedite vse o pozitivnih učinkih uživanja olivnega olja, zaupali pa vam bomo tudi, kako izbrati kakovostno olje in ga ustrezno hraniti.

 

Zgodovina oljčnega olja v Sredozemlju

V vseh sredozemskih civilizacijah je oljka že od nekdaj veljala za sveto drevo. Olje, pridobljeno iz plodov oljke, se ni uporabljalo le kot hrana, ampak tudi v verske in obredne namene. Proizvodnja oljčnega olja ima v Toskani enako dolgo tradicijo kot pridelava vina.

Oljkarstvo v Toskani je del kulture te regije in oljko tukaj gojijo že stoletja, zato o tej rastlini obstajajo zgodbe in miti.

Značilnosti oljčnega olja iz Toskane

Oljčno olje je eden od temeljnih proizvodov toskanskega kmetijstva. Ima nesporno hranilno vrednost zaradi svoje kemične sestave in organoleptičnih lastnosti, ki pridejo do izraza pri uživanju.

Oljčno olje je vsakodnevno prisotno živilo na naših mizah in ga, tako kot vino, odvisno od proizvodnih območij, lahko zaznamuje najrazličnejša kakovost. Da bi bolje in v celoti ocenili njegovo vrednost, je pomembno poznati njegov izvor in tudi način proizvodnje.

Najboljša oljčna olja v Toskani pridelujejo v okolici Grosseta in znano je, da je olje iz Toskane sadno, mehko, zlatorumeno in kakovostno. Sveže, hladno stiskano oljčno olje z oznako ekstra deviško je še vedno motno in zelene barve. Diši po zelenih olivah in svežih artičokah ter ima rahlo grenak in oster okus. Vsebuje največ en odstotek prostih maščobnih kislin, zato je tudi izredno prebavljiv in okusen.

Vsako olje je vezano na svoje ozemlje in je tako sinteza vsake avtohtone sorte oljk, iz katere je pridelano. Obstaja na stotine sort oljk – za olje, za hrano ali za oboje. Na voljo so v različnih oblikah in velikostih, za vsako je lahko značilno različno razmerje med pulpo in koščico. Zato vsebujejo različne količine olja, v povprečju med 10 in 16 %.

Produktivnost dreves je odvisna od več podnebnih in žetvenih dejavnikov, ki prav tako pomagajo določiti pridelavo v njenem dvoletnem ciklu. Oljčni nasadi olivnega olja, ki ga nudimo v Dobri misli, se nahajajo v coni Grosseto, na srednje visokih pobočjih z odlično sončno izpostavljenostjo, kjer so drevesa posajena v zmerno kompaktno zemljo.

To ekstra deviško oljčno olje se prideluje iz najbolj tipičnih toskanskih oljčnih sort Frantoio, Moraiolo, Leccino, Pendolino. Oljke najboljše kakovosti so ročno obrane in jih nato takoj odnesejo v stiskalnico za olje, kjer jih hladno sprešajo, da se bolje ohrani sadna aroma in značilen pikanten okus.

Za vas smo na police Dobre misli iz Toskane prinesli različna oljčna olja:

  • Bio ekstra deviško oljčno olje Novale (500 ml ali 5 l)
  • Ekstra deviško oljčno olje Terre Alte (750 ml ali 5 l)

Pozitivni učinki uživanja olivnega olja

Znanstvene študije potrjujejo, da polifenoli in tokoferoli (vitamin E) dajejo olivnemu olju pomembno vlogo pri omejevanju procesa staranja celic s svojimi antioksidativnimi sposobnostmi in antiradikalnimi lastnostmi. To pomeni, da večji kot je odstotek antioksidantov, vitamina E, karotenoidov, klorofila in drugih sestavin, večji je njegov pozitiven učinek na naše zdravje.

Norma za I.G.P. certificiranje Toscano (zaščitena geografska označba za toskansko oljčno olje) zahteva določene količine teh snovi, s čimer se zagotavlja, da je olje visoke ekstra deviške kakovosti. Minimalne vrednosti, ki jih določajo normativi, so močno presežene, zato je toskansko olje ne le zelo dobrega okusa, ampak je tudi koristno za vaše zdravje in ga priporočamo vsem, otrokom in odraslim ker:

  • je lahko prebavljivo in pomaga pri prebavnem procesu;
  • je bogato z oleinsko kislino in zato odlično za otroke in nepogrešljivo za njihovo rast;
  • je za ljudi, ki se ukvarjajo s športom, oljčno olje odličen vir lahko prebavljive energije;
  • starejšim pomaga omejiti izgubo kalcija v kosteh;
  • je bogato z rastlinskimi nenasičenimi maščobami, ki našemu telesu dajejo energijsko zdrava hranila.

Poleg zdravilnih lastnosti ekstra deviško oljčno olja daje naši hrani čudovit okus.

Kako izbrati kakovostno oljčno olje?

Da je oljčno olje, ki ga lahko kupite v Dobri misli, najvišje kakovosti, smo se povezali s toskansko zadrugo OL.MA iz Grosseta, ki že desetletja nadzoruje vse faze pridelave oljk od kompostiranja in obrezovanja do obdelave in trgatve, ter, vključno s pregledi, nadzoruje vse procese, ki zagotavljajo omenjeno kakovost. Posamezne sortne značilnosti, pravilni postopki žetve, čas in stiskanje v specializiranih mlinih so ključni elementi, ki vplivajo na kakovost končnega izdelka.

Kakovostne surovine

Kakovost surovine, same oljke, je prvi korak v procesu zagotavljanja kakovosti. V ekstra deviškem oljčnem olju se smejo uporabljati samo sveže in vrhunske oljke: ročno nabrane, vejice in listi so ločeni, ne da bi bili podvrženi kakršni koli drugi obdelavi.

Da bi zagotovili najboljšo kvaliteto in svež proizvod, je treba oljke v 24 urah po trgatvi odpeljati v stiskalnico za oljke. Tam jih nato operejo in zmeljejo z velikimi mlinskimi kamni (tradicionalna metoda) ali jeklenimi sodi (sodobna metoda).

Nadzorovana proizvodnja

Toskansko ekstra deviško oljčno olje se lahko proizvaja samo z mehanskimi postopki, ki ne spremenijo olja. Kemični postopki ali segrevanje niso dovoljeni. Edine dovoljene faze so pranje, dekantacija, centrifugiranje in filtriranje. Proizvodnja in vsi postopki se morajo izvajati izključno v Toskani.

Kontrole so poostrene v vsaki fazi proizvodnje – od drobljenja in stiskanja, vse do stekleničenja; vsakemu koraku sledijo strokovnjaki, ki delajo tako s tradicionalnimi metodami kot z novimi tehnologijami.

Sledljivost in zaščiteno geografsko poreklo (I.G.P.)

Kakovost oljčnega olja se nato odraža in potrdi z nizko vsebnostjo prostih maščobnih kislin, natančneje – kakovost se ohranja v organoleptičnih lastnostih, ki jih skrbno nadzorujejo.

Ekstra deviško oljčno olje Toscano je certificirano olje in ima zaščiteno geografsko poreklo (I.G.P.). Proizvaja se lahko samo iz oliv, pridelanih, predelanih in ustekleničenih v Toskani.

Opraviti mora kemijsko analizo (npr. največja dovoljena vsebnost prostih maščobnih kislin za oljčno olje iz Toskane je manjša od 0,6 % za klasično italijansko oljčno olje manj kot 1 %). Poleg tega mora toskansko olje opraviti tudi organoleptični izpit, ki ga opravi uradna komisija za okus. Olje Toscano daje končnemu kupcu popolno sledljivost. Od številke, zapisane na vratu steklenice, se lahko vrnete k kmetu, ki je pridelal oljke.

 

Zadruga, s katero sodelujemo, uporablja unikaten računalniški sistem, ki zagotavlja popolno sledljivost: od proizvodnega območja in oljčnih nasadov do mize, kjer strežejo njihovo olje. Inovativen projekt, ki so ga sami razvili in je nasploh prvi v Italiji, omogoča sledljivost in geografsko poreklo vsakega zaboja oljk, ki gre skozi njihov mlin. Tudi sistemi za shranjevanje so certificirani in računalniško nadzorovani v realnem času.

Certifikati

Transparentni sistemi in certifikati zagotavljajo kakovost na vaši mizi. Že leta zadruga OL.MA. zasleduje standarde najnaprednejše proizvodnje, zaradi katere je podjetje pridobilo najpomembnejše mednarodne certifikate kakovosti (Ekološki certifikat, ISO standard 22005 in 14001, oceno AA+ za stiskanje in stekleničenje …).

 

Kako hraniti ekstra deviško oljčno olje?

Ekstra deviško oljčno olje je najboljše s svojimi najbolj značilnimi lastnostmi, če ga zaužijemo surovo v 6-10 mesecih po stiskanju. Po 12-18 mesecih se vonj, svežina in okus nekoliko spremenijo. Oljčno olje se ne poslabša, lahko pa izgubi nekatere lastnosti, kot so vitamin E in druge vsebnosti antioksidantov.

Toplota, temperaturne spremembe, kisik in neposredna sončna svetloba povzročajo hitrejšo oksidacijo. Ekstra deviško oljčno olje je treba vedno hraniti v temni, dobro zaprti stekleni posodi pri stabilni temperaturi približno 14°C.

Še najpomembnejše: Oljčno ali olivno olje?

Olivno olje je besedna zveza, ki se uporablja precej pogosteje kot oljčno olje. Slovenščina dopušča obe možnosti in obe sta pravilni. V zadnjem času se beseda večkrat uporabi v pogovornem jeziku in preveša jezik v prid olivnega olja. Zelo podobno velja za oljko ali olivo; ko govorimo o drevesu, se malce bolj pogosto uporablja oljka, oliva pa malce pogosteje za sadež. Iz tega sledi, da je olje lahko tako oljčno kot olivno – zdravo in okusno pa v vsakem primeru!

Poglej in razišči celotno ponudbo oljčnih olj iz Toskane.