Košarica
0,00
Košarica
0,00
Blog

Zakaj je kavo zamenjala matcha?

Obožujem kavo. Njen vonj. Njen okus. Ritual, ki spremlja prvo jutranjo skodelico. Simfonija za čute, vse od njene priprave, ko iz džezve zadiši tisti omamni vonj, do zadnjega požirka, ko telo že preplavi val energije.

»Malica« pred kosilom ali postanek v delovnem ritmu. Nov val energije in posladek po kosilu.

Ampak. Ravno valovi energije so bili odveč. Šus, ki me je preplavil po kavi, je bil premočan. Potem pa je kar naenkrat prepustil.

Zato sem se kavi odpovedala. In tako tudi ritualu, postanku in posladkom. In so manjkali …

Vse dokler nisem naletela na matcho. Sploh ne vem, kje sem jo zasledila prvič. Vem le, da je matcha latte izgledal tako podobno beli kavi, da se je raziskovanje začelo isti trenutek. In izsledki raziskave so bili navdušujoči.

Kaj je matcha?

Matcha je vrsta zelenega čaja v prahu in izhaja z Japonske. Grmičke matche nekaj tednov pred žetvijo prekrijejo z bambusom, kar spodbudi dodatno proizvajanje klorofila in ji da prepoznavno intenzivno zeleno barvo. Prav intenzivnost barve, poleg finosti mletja, je glavni pokazatelj kakovosti matche.

Pozitivni učinki uživanja matche

Moj jutranji ritual pitja kave pa je zamenjala zato, ker:

  • energija oziroma učinek kofeina pride počasneje in traja dlje;
  • je superhrana, polna antioksidantov;
  • spodbudi metabolizem in kurjenje maščob;
  • odpravlja slab zadah;
  • poveča koncentracijo in fokus;
  • ima tudi pozitiven učinek na kožo, saj ima antibakterijski učinek.

Pa še kaj bi se našlo.

Slišalo se je kot sanjski napitek in izkazalo se je, da prav to tudi je. Kljub temu, da traja nekaj časa, da se navadiš njenega okusa oziroma odvadiš okusa kave.

In tako se je začelo moje »ljubezensko razmerje« z matcho. Nov jutranji ritual, ki omogoča tudi nekaj več kreativnosti in prilagajanja počutju oziroma okusu, s katerim bi radi začeli dan.

Kako pripraviti matcho?

Na spletu boste našli več načinov njene priprave. Jaz jo pijem izključno kot matcha latte, torej z izdatno porcijo rastlinskega mleka (lahko jo pijete tudi z navadnim).

Jaz se je torej lotim takole:

1. Moja najljubša skodelica (cca 3 dcl) in čajna žlička matche.
2. Prelijem s cca 0,5 dcl vroče vode in razmešam s posebno metlico za matcho.
3. Dodam sladilo in/ali dodatke,
4. Prelijem s cca 2,5 vročega in spenjenega rastlinskega mleka.

Najboljši recepti za matcha latte

Matcha latte omogoča kar nekaj kreativnosti. Končni okus je namreč odvisen od tega, katero mleko, kakšno sladilo in dodatke izberete.

Moje 3 najljubše kombinacije so:

Kokos matcha latte

Agave matcha latte

Medena matcha latte

Ste že poskusili matcho? Kakšni so (prvi) vtisi in ali imate tudi vi kakšno dobro kombinacijo mleka, sladil in dodatkov, ki bi jo delili z nami?

 

Napisala: Daša P.